AVTOBUS - prepustnice

Kljub sitnostim in pomanjkljivemu udobju, ki včasih spremljajo potovanje z avtobusi, sem prepričan, da je treba v vsaki državi preskusiti tudi avtobuse. Deželo boš čisto drugače doživel, če boš dirjal od ene avtobusne agencije do druge in stal v vrsti za karte, če se boš skupaj z vsemi drenjal na postaji, se boril za sedež in se prevažal skupaj z domačini, njihovimi domačimi živalmi in njihovo - včasih precej eksotično - prtljago. Tako potovanje je največkrat tudi bistveno cenejše od kakršnih koli turističnih aranžmajev.

V razvitih državah
Najprej se pozanimaj za prepustnice. Če boš imel srečo, boš plačal tudi nekajkrat manj kot za redne vozovnice:
• V Evropi na avtobusih ni veliko popustov. Mesečne prepustnice - “passe” - za neomejeno prevažanje prodajajo družbe Eurobus, Eurolines in Busabout in stanejo okrog 190 €, dvomesečne pa 210 €.
• Če hočeš v Ameriki kam z avtobusom, vprašaj pri več družbah, ki so v večjih mestih največkrat na isti postaji. Cene, vozni redi in drugi pogoji so precej različni. Pred leti je med popotniki slovela predvsem največja avtobusna družba Greyhound, zdaj pa se pri navadnih vozovnicah splača najprej preveriti tudi druge možnosti.
(se nadaljuje)