AVTOBUS 2

 Greyhound slovi po posebnih ponudbah in po svojih cenenih večtedenskih prepustnicah. Če boš imel srečo, lahko naletiš na posebne ponudbe, ki jih včasih razpišejo, npr: “kamor koli v Ameriki za 99 dolarjev” ali: “kamor koli v Kaliforniji za 49 dolarjev”, kar je za večje razdalje zelo ugodno.

 Avtobusne prepustnice Ameripass veljajo pri Greyhoundu in tudi pri mnogih lokalnih prevoznikih. Podobno kot Interrail na vlakih veljajo za neomejeno vožnjo na avtobusih v določenem obdobju. Tedenske stanejo 180, dvotedenske 290, mesečne pa 400 dolarjev. Že pred potovanjem v Ameriko lahko podobno karto kupiš tudi pri turističnih agencijah v Evropi, kjer je še nekaj cenejša kot tam.

• Tudi v Avstraliji imajo avtobusno družbo Greyhound, ki je obenem tudi daleč največja in ima svoje pisarne po vsej državi. Druga največja se imenuje McCafferty’s, splača pa se povprašati tudi pri manjših, lokalnih, ki so pogosto cenejše. Nekatere od številnih prepustnic vključujejo tudi vodenje po glavnih znamenitostih. K sreči imajo v večini krajev eno samo centralno avtobusno postajo, kjer so pisarne vseh avtobusnih družb, in ti ne bo treba dirjati z enega konca mesta na drugega.

Primeri prepustnic:
Aussie Kilometre Pass velja eno leto in šteje prepotovano razda- ljo. Za 2000 km poti boš plačal 190 A$, za 20.000 km(!) pa 1400 A$.
Aussie Day Pass pa šteje potovalne dneve: za sedem potovalnih dni v enem mesecu boš plačal 500 A$, prepustnica za 21 potovalnih dni pa velja dva meseca in stane 980 A$.
(se nadaljuje)