ŠTOPARSKA STRATEGIJA

Na svetu so ljudje, ki bodo ustavili vsakemu štoparju, ne glede, kje, kako in kakšen štopa. Vseeno pa boš bistveno hitreje potoval, če boš pri tem upošteval nekaj osnovnih pravil.
Splošno pravilo: Vedno se poskušaj vživeti v tistega, ki je za volanom!
Videz
Od tvojega zunanjega videza je deloma odvisno, kdo ti bo ustavil. Zato si lahko na ta način že vnaprej izbereš družbo in stil potovanja. Štoparju s kravato in diplomatskim kovčkom bo redkokdaj ustavil kombi poln hipijev in alternativcev. Tistega z razcapano obleko, razmršeno brado in neopranimi lasmi pa bo redkokdaj pobral resen poslovnež v bleščečem mercedesu. Na splošno pa velja, da bo urejen videz precej prispeval k hitrosti potovanja.
Stil in tehnika
Če nisi ravno mrtev od utrujenosti, štopaj stojé! Verjetno ti bo navsezadnje kdo ustavil tudi, če boš ležal pod drevesom ob cesti, z nogami na nahrbtniku, spalno vrečo pod glavo in s pločevinko piva v roki. Vendar pa tvoje možnosti v takem primeru ne bodo najboljše.
Svoj nahrbtnik postavi tako, da se ga bo videlo že od daleč. Med vozniki je namreč precej takih, ki ustavljajo popotnikom, lokalnim štoparjem pa ne.
Postavi se ob tak del ceste, da te bo voznik zagledal že nekaj sto metrov prej, saj potrebuje nekaj časa, da se odloči in ti ustavi.