Rent-a-bike



Motoristi na vrtu popotniškega prenočišča v Nairobiju imajo za seboj dolgo pot prek Sahare, gvinejske in centralne Afrike.

Sicer pa: kdo sploh pravi, da kolesarji in motoristi ne morejo priti na svoj račun, če se s svojim vozilom ne odpeljejo na pot od doma?
Če se nameravaš odpraviti na motoristično ekspedicijo v južno Afriko ali v vzhodno Azijo, si moraš za pot vzeti najmanj nekaj mesecev. Računati moraš s številnimi težavami in zaprekami. Cariniki bodo zahtevali podkupnine, ponekod boš težko prišel do goriva, v nekatere države te z motorjem ne bodo spustili. Večkrat ne boš mogel prečkati določenih ozemelj (Mjanmar, Kitajska, Niger, Kongo, Panama…), ker bo prepovedano, pretežko ali predrago, zato boš moral na trajekte. Potovanja mnogih motoristov se končajo tako, da svoje motorje iz daljnih krajev prepeljejo domov z ladjo ali letalom, kar tudi ni poceni. Tudi nevarnosti ni malo in tvoji živci bodo velikokrat trpeli; mnoge države so v vojni, pogoste so kraje in ropi, v Sahari lahko zaideš.
Vsak pa seveda nima toliko časa, denarja in energije. V večini turističnih krajev v turistično razvitih deželah po svetu si kolo ali motor lahko izposodiš. To sicer deloma zmanjša eksotičnost potovanja, ima pa tudi precej prednosti. V oddaljene kraje prideš z letalom bistveno hitreje. Če ti tip izposojenega kolesa ne ustreza, ga lahko vsak dan zamenjaš. Za krajše izlete je moped priročnejši od težkega motorja. Največkrat ti ne bo treba nositi kombinezona in čelade, ki marsikje ni obvezna, odpadejo pa tudi težave s prtljago. Navsezadnje bo tako potovanje najbrž tudi cenejše.
Ampak: pomisli na vse, kar boš med potjo zamudil!