AVTOSTOP

 Avtostop je odličen način spoznavanja ljudi in dežele. Mnogo zanimivega boš izvedel iz prve roke, saj mnogi vozniki štoparjem ustavljajo prav zato, ker si želijo s kom pogovarjati, da si med vožnjo skrajšajo čas. Precej denarja prihraniš, saj ne plačuješ vožnje, večkrat pa te vozniki tudi povabijo na malico ali na kosilo.
Ustavljanje avtomobilov kot način potovanja se je v Evropi uveljavilo v šestdesetih letih minulega stoletja. V obdobju hipijev, iskanja neodvisnosti, svobode in novih vrednot ter protestov proti dekadenčni potrošniški družbi, je med mladino veljal za najbolj za najbolj spoštovan in »frajerski« stil potovanja.
Res je, da je štop poceni in zanimiv, res pa je tudi, da je naporen in pogosto dolgočasen. Nemogoče je tudi določiti hitrost potovanja in svoj vsakodnevni cilj. Včasih beremo tudi o tem, da je štop lahko nevaren.
Zaradi vsega omenjenega (in kljub vsemu negativnemu) vseeno priporočam štop. Ko se boš vrnil, boš imel občutek, da si izkusil in doživel več, kot bi na kak drug način. Tvoje potovanje bo večji dosežek in nanj boš bolj ponosen.
In kako se štopa? Čisto preprosto - bi si kdo mislil - postaviš se ob cesto in dvigneš palec. Vendar pa je stvar precej bolj zapletena; štopanje je prava umetnost, če že ne znanost.

Kako ustavljati vozila
Pri nas sta uveljavljena predvsem dva načina - s palcem in s tablico. S palcem ustavljaš vsakogar, ki po cesti vozi v tvoji smeri. Če je cesta medkrajevna, ni težav, če pa stojiš ob dovozni cesti na avtocesto ali na obvoznico, bo včasih bolje uporabiti tablico, na kateri bo pisalo, kam želiš potovati. V Ljubljani na primer po isti dovoznici peljejo avtomobili, ki so namenjeni v Zagreb, Trst, v Celovec ali pa na Dunaj.