Letalske karte 2

Letalske družbe seveda želijo čim bolj razprodati vse svoje lete in pri tem čim več zaslužiti. Skupinam in agencijam bodo zato dali popust, saj je bolje prodati dvajset vozovnic s 50% popustom, kot pa pet vozovnic po polni ceni. Vse ostalo stori konkurenca - agencije in letalske družbe pač tekmujejo med sabo.

Vrste vozovnic
Obstajata dve vrsti poceni kart: uradne in neuradne. Imenitne letalske družbe imajo uradno zelo visoke cene, zato pa velike popuste. Uradne so karte s popustom za mladino, študente, starejše, karte s popustom za nizko sezono in karte z omejitvami, (“APEX”, “excursion” ipd.). Le-te stanejo 30-40 % manj od običajnih, kupiti jih je treba najmanj tri tedne pred poletom, med odhodom in povratkom pa mora miniti najmanj 7(14) in največ 30(60) dni.
Neuradne in t.i. “črne cene” so še nižje, a uradno sploh ne obstajajo. Družbe jih prodajajo prek agencij in najcenejše niso niti “transferable” niti “endorsable” niti “refundable” (glej spodaj!). Če hočeš pri taki karti zamenjati datum poleta, moraš doplačati - največkrat od 50 do 200 EUR, včasih pa še precej več.
Janin
(se nadaljuje)