Na letališču in v letalu 2



       Kaj pomeni čekirati? Dobro uro pred odhodom se bo na razglasnem panoju (monitorju) poleg tvojega poleta pojavil napis “checking”. 
Šel boš k “šalterju” (tudi zanj ni slovenskega izraza! - še najbližja je beseda “okence”, ki pa ne ustreza - predlagaj kakšno boljšo!) tvoje agencije oz. letalske družbe, oddal prtljago, uslužbenec pa bo preveril (check) tvojo vozovnico. 
Dal ti bo “boarding pass” - karton, na katerem je napisana številka tvojega sedeža, in številka izhoda, kjer boš počakal na vkrcavanje. Marsikje boš moral kupiti še potrdilo o plačilu letališke takse, čeprav naj bi bile vse takse vključene v ceno vozovnice.
       Bi rad izbiral, kje boš sedel? Če bi med poletom rad gledal pokrajino, zahtevaj sedež pri oknu v zadnjem delu letala! V sprednjem delu sedijo potniki prvega razreda, v srednjem delu pa boš imel lep razgled na letalsko krilo. V nobenem primeru pa od razgleda ne pričakuj preveč! Pokrajina pod tabo bo dobro vidna samo ob vzletu in ob pristanku, sicer pa bo bleda, oblačna in zelo pomanjšana; lepo boš videl samo visoke gore.
(se nadaljuje)

tekst & foto: Janin