VLAKI v Avstraliji in Evropi

Tudi v AVSTRALIJI vlaki niso posebno poceni – večinoma so 30-40% dražji od zasebnih avtobusov. So zelo počasni in zato niso posebno popularni. Če boš karto kupil dovolj zgodaj, lahko računaš na do 40%, če imaš izkaznico avstralskega študenta, pa celo 50% popusta.
Cene avstralskih prepustnic so podobne ameriškim: 575 A$ boš plačal za 14-dnevno, 900 A$ pa za 30-dnevno karto. Lahko pa kupiš tudi »Austrail Flexipass«, ki šteje dneve potovanja in velja šest mesecev. Za 475 A$ boš lahko osem dni prebil na vlakih, za 685 A$ pa štirinajst dni. Vse prepustnice so namenjene samo tujcem in morajo biti kupljene pred prihodom v Avstralijo. 

V EVROPI
Če je debelina tvoje denarnice omejena, je vlak tudi priročno mesto za spanje. Dve evropski mesti, ki sta med seboj oddaljeni za eno noč vožnje, si lahko izmenoma ogleduješ več dni, vmes pa vsakič brezplačno prespiš na vlaku.
V Evropi lahko izbiraš med celo vrsto popustov; vprašaj pri železniških informacijah, ali pobrskaj po internetu. Najbolj znana sta Interrail in BIJ.
Billet International de Jeunesse (BIJ) omogoča 30 do 50% popusta v drugem razredu pri enosmernih vozovnicah za mlajše od 26 let. 
(se nadaljuje)
tekst: Janin