Nevarnosti Na Poti: Nekaj neapeljskih zvijač 8

 Pred kratkim smo bili z večjo skupino ponovno v Neaplju. Vsem sem povedal omenjeni zgodbi in jim toplo priporočil, naj bodo pazljivi. Eden od mlajših sopotnikov je že zjutraj, ko smo sedeli v kavarni, pridirjal do nas: 

“Vau, odličen digitalni aparat za sto evrov! A mislite da bo varno?” 

Ponovil sem, naj aparat dobro pregleda in naj denar da iz rok šele ko bo imel aparat v roki. “Ja, ja, brez skrbi!” 

Čez dve minuti je bil nazaj in ponosno kazal lepo plastično torbico. Manj je bil navdušen, ko je iz nje privlekel dve pol litrski plastenki umazane vode. 

Janin 

Nevarnosti Na Poti: Nekaj neapeljskih zvijač 7

 Če si dobro pogledal, se je skoznjo videla digitalna številčnica. Natančnejšega ogleda ni dovolil, saj se je vendar jasno videlo, da je aparat originalno zapakiran, mi pa smo bili po njegovem očitno neresni.

K sreči smo tudi za tako zvijačo že prej slišali: iz kosa lesa izdelajo videorekorder in ga pobarvajo v črno. V plastiki je na prvi pogled videti kot pravi.

Tisto z digitalnimi številkami je bila samo še dodatna izboljšava trika. S kamero, ki naj bi bila v drugi škatli, se verjetno niti toliko niso trudili, saj bi nas že rekorder moral prepričati.

V tistem dopoldnevu so nam ponujali še dva avtoradia, nekaj fotoaparatov, dve kameri in štiri videorekorderje. 

Janin (se nadaljuje)

Nevarnosti Na Poti: Nekaj neapeljskih zvijač 6

 Čez nekaj minut nas je ustavil drugi, ki je bil bolj konkreten. Na vespi je imel dve škatli: videorekorder in kamero. 

“Tristo tisoč za vse skupaj,” je bil skromen in nam pokazal levico z nekaj modrimi madeži: 

“Mudi se mi, saj vidite, da sem narkoman in nujno potrebujem denar.” 
 Najprej mu ni bilo kaj dosti do tega, da bi odpiral kartone, potem je pa le odprl videorekorder, ki je bil zavit v belo prosojno plastiko.

Janin (se nadaljuje)

Nevarnosti Na Poti: Nekaj neapeljskih zvijač 5

 Nikakor pa nista privolila, da bi še enkrat pogledali kamero. Med našim barantanjem sta očitno namreč samo kartonska škatla in njena teža ostali enaki.

Zdaj sem bolje razumel zgodbo mojega znanca, ki je namesto dragocenega fotoaparata domov prinesel lepo opeko v originalni Canonovi embalaži.

Janin (se nadaljuje)