Greš z nami? - Turčija - Od Istambula do Anatolije, 7 dni


Ankara, Kapadokija, Bursa in Istanbul: 
od 689,00 €. 
Anatólija – »sončni vzhod« ali Mala Azija - polotok, azijski del Turčije. Zaradi svoje strateške lege na stičišču Evrope in Azije je bila Anatolija od prazgodovine zibelka civilizacij. Naj oživijo legende in veliki
epi, sprehodite se skozi bogato zgodovino in uživajte v naravi!
Obiščite Kapadokijo, naravni in zgodovinski čudež, magično Konyo, mesto keramike Kutahyo, prestolnico moderne Turčije in dve prestolnici nekdanjega Otomanskega imperija.
ODHOD: 

PROGRAM POTOVANJA:
1. dan
LJUBLJANA-ISTANBUL-ANKARA

  Zbirališče udeležencev potovanja na letališču Brnik in ob 9.10 polet letala v Istanbul. Po pristanku na istanbulskem letališču odhod preko bosporskega mosta v Malo Azijo in avtobusno potovanje v glavno mesto Turčije. Po prihodu v Ankaro nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan
ANKARA-KAPADOKIJA-AVANOS

  Zajtrk. Ogled arheološkega muzeja anatolskih civilizacij, Ataturkovega mavzoleja, trdnjave in mošeje Haji Bayram. Popoldne odhod v osrednjo Kapadokijo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan
KAPADOKIJA (AVANOS – GÖREME – ZELVE – URGUP)

  Zajtrk in celodnevni ogled Kapadokije - “Mesečeve pokrajine”: Učhisar, naravna kamnita trdnjava in najvišja panoramska točka v Kapadokiji je vidna celo iz Ürgüpa in Avanosa, ogled muzeja na prostem v kraju Göreme, kjer so s freskami poslikane hiše, samostani in cerkve vklesane v skalo. Krščanska svetišča čuvajo številne enkratne freske – lepe primere bizantinske umetnosti iz post ikonoklastičnega obdobja. Kratek postanek v tipični turški vasici Urgup, znani po opuščenih skalnatih bivališčih. Povratek v hotel, večerja in nočitev. Zvečer za doplačilo priporočamo obisk tipičnega turškega lokala s folklornim programom.

4. dan
KAPADOKIJA – DERINKUYU – KANJON IHLARA – KONYA

  Zajtrk in vožnja proti Konyi. Na poti obisk največjega raziskanega podzemnega mesta Derinkuyu, ki je bilo z enajstimi nadstropji v globino dovolj veliko, da je lahko nudilo zatočišče tisočim kristjanom pred vdorom arabskih plemen. Postanek v kanjonu Ihlara– najdaljši, najgloblji in najzanimivejši dolini v Kapadokiji. V kanjonu se nahaja 105 jamskih cerkva in samostanov in več kot tisoč jamskih bivališč. Ogled Sultanhani Kervansaraya, kjer so se nekdaj ustavljali popotniki in trgovci. Prihod v Konyo, nekdanjo prestolnico seldžuškega kraljestva. Ogled džamije in mavzoleja Mevlana, ki je služil kot samostan verske sekte “plesočih dervišev”, ustanovitelja, misleca in teologa Mevlane. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan  
KONYA – KUTAHYA – BURSA 

Po zajtrku potovanje skoti centralno Anatolijo proti Bursi, prvi prestolnici Otomanskega cesarstva, mestu svile ali »zeleni Bursi«. Na poti postanek v enem najstarejših turških mest – v Kutahyi, poznani po keramiki – »fajansa iz Kutahye« in nadaljevanje potovanja v najpomembnejše mesto za trgovanje s svilo na znameniti »svileni poti«. Ogled Zelene mošeje sultana Mehmeta I. Celebi iz 15.stol. in zelenega mavzoleja. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan
BURSA-ISTANBUL

  Po zajtrku odhod proti Istanbulu. S trajektom bomo prečkali zaliv Marmornega morja in preko evroazijskega mostu še bosporsko ožino. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: Modre mošeje, cerkve Sv. Modrosti (Hagia Sofia - dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej), palače Topkapi (palača osmanskih sultanov, danes muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti. Nastanitev v hotelu. Nočitev.
 
7. dan
ISTANBUL-LJUBLJANA

  Zajtrk in sprehod na znamenito pokrito tržnico (Kapali čaršija) kjer se boste lahko poskusili pri orientalskem barantanju in popili s trgovci tradicionalni čaj. Popoldne prevoz na letališče in polet v Ljubljano ob 17.55. 

če te zanima, se javi na: jjjjanin@gmail.com