Avtocesta

Na avtocestah in na hitrih cestah je štop prepovedan. V večini držav te bodo policisti samo opozorili ali pa te pustili pri miru, če boš štopal na avtocesti. V Avstriji in Nemčiji pa te bodo aretirali, odpeljali v najbližje mesto na policijo, ti zaračunali precejšnjo kazen in te pustili, da boš pešačil nazaj do ceste.

Meni se je to zgodilo že na mojem prvem štopu. Zapomni si, da imaš pravico štopati pol metra pred prometnim znakom, ki označuje avtocesto, ne pa pol metra za njim!

Če je le mogoče, se izogni štopanju na avtocesti! Le redkokdaj ti bo kdo ustavil, saj vsi drvijo mimo z veliko hitrostjo in so bolj pozorni na cesto, kot pa nate. Veliko bolje bo, če se postaviš na dovozno cesto ali pa na zadnji konec postajališča ob avtocesti. Ljudje, ki mimo tebe vozijo počasi, ki so pravkar natočili bencin, se napili in najedli bodo vsekakor bolj pripravljeni, da nekoga povabijo v svoj avto.

Če te bo kdo odložil na razcepu avtoceste, ti pač ne bo preostalo drugega, kot poskusiti tam, vendar so tvoje možnosti slabe. Z voznikom se že prej dogovori, naj te odloži na zadnjem postajališču pred razcepom!

Kdo te bo najpogosteje pobral
V več kot 90 % primerov bo to sam voznik; na drugem mestu je zakonski par, na tretjem pa sama voznica. Drugih možnosti je mnogo. Možne so tudi ekstremne različice:
• Na Švedskem me je pobralo šest deklet, ki so se že same tlačile v starem Volvu.
• Zakonski par z otrokom in polnim prtljažnikom svoje prtljage me je pobral skupaj z dvema sopotnicama in tremi velikimi nahrbtniki. V volkswagnovem hrošču smo vsi trije sedeli zadaj s svojimi nahrbtniki v naročju.
• Doslej so me trikrat pobrali motoristi. Poskusi potovati na 1000 kubičnem motorju na avtocesti brez čelade in z nahrbtnikom na rami!